[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Bakir Izetbegović: Ministarstvo finansija je prioritet SDA, dugo je bilo u rukama HDZ-a

Bakir Izetbegović: Ministarstvo finansija je prioritet SDA, dugo je bilo u rukama HDZ-a
5

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je nakon današnje sjednice stranačkog organa da osuđuje teroristički čin u Novom Zelandu i da je zabrinut jer je bio inspirisan zločinima Radovana Karadžića. Potom je brzo prešao na formiranje vlasti sa SNSD-omi HDZ-om, kazavši da je Ministarstvo finansija BiH prioritet SDA.Osim za Ministarstvo finansija na državnom nivou, zainteresovani su za Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.
"SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda ostalih u Vijeću ministara", rekao je Izetbegović.
Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije okončati formiranje vlasti zbog odavno probijenih rokova.
"Od pregovaračkog tima tražimo da do 24. marta završi sve pregovore kako bi se na narednoj sjednici Predsjedništva SDA, 25. marta, mogle donijeti konačne odluke o koalicijama", kazao je Izetbegović.
Naveo je da je predugo HDZ držao Ministarstvo finansija i da je vrijeme da sada preuzmu Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
"Pregovore za državni nivo vlast potrebno je nastaviti na nivou delegacija. U delegaciju SDA uključiti članove Kolegija Stranke koji su u aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH", kazao je on.
Kada je riječ o pregovorima koji se odnose na federalni nivo vlasti, Izetbegović je kazao da je potrebno uključiti članove Kolegija SDA koji su aktuelnom sazivu Vlade FBiH.
"Učešće u budućem sazivu Vlade F BiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera u Parlamentu FBiH. Osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade je praksa preglasavanja", rekao je on.
Naveo je da su razočarani većinom parlamentaraca u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji su odbili da raspravljaju o četničkom okupljanju u Višegradu.
"SDA zahtijeva da Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu", poručio je Izetbegović.
Nadalje je kazao da je SDA zaprepaštena informacijama koje je iznio ministar Dragan Mektić, a koji se odnose na podmetanje dokaza u režiji hrvatskog konzula Ivana Bandića.
"SDA traži od od pravosudnih institucija i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju. Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli", istakao je on.
Izrazio je zabrinutost što je teroristički akt u Novom Zelandu bio inspirisan četničkom ideologijom i zločinima Radovana Karadžića.
"Izražavam saučešće porodicama ubijenih", kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ