[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

BiH priznala Evropskoj komisiji: Nismo ispunili preporuke za reformu javne uprave

BiH priznala Evropskoj komisiji: Nismo ispunili preporuke za reformu javne uprave
5

Bosna i Hercegovina danas je obavijestila Evropsku komisiju da još uvijek nije ispoštovala njene ranije preporuke u vezi sa usvajanjem inovirane strategije za reformu javne uprave potvrdio je za Fenu državni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.Podsjetio je da su dokument iz te oblasti podržali Vijeće ministara, Vlada Federacije BiH i Vlada Brčko distrikta BiH, ali da bi bio finalizovan potrebno je da ga usvoje svi nivoi vlasti, odnosno Vlada Republike Srpske.
"Nažalost, podrška usvajanju ovog dokumenta u Vladi RS-a je izostala, s tim da ohrabruje najava da bi Vlada RS-a mogla usvojiti strateški okvir u narednih nekoliko sedmica", rekao je Ćuzulan, u pauzi trećeg sastanka Posebne skupštine za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji je u organizaciji Direkcije za evropske integracije BiH održan danas u Banjoj Luci.
Zbog neusvajanja strateškog okvira za period 2018.-2022. godina onemogućena je, kaže, priprema zajedničkog akcionog plana za provođenje reforme javne uprave.
Dodao je i da iz sličnih razloga ne funkcioniše Fond za reformu javne uprave, iz kojeg se finansiraju zajednički projekti institucija te da se kasni u realizaciji sredstava iz IPA fondova.
"Sve zemlje u regionu su već usvojile ovu strategiju i rade akcione planove te povlače određena sredstva iz IPA fondova, primjera radi Srbija ima 90 miliona eura direktne budžetske podrške, a Crna Gora 40 miliona eura", istakao je Ćuzulan.
Istovremeno, dodao je, kasni i reforma upravljanja javnim finansijama, a i u toj oblasti Vlada RS-a nije usvojila predviđenu strategiju, za razliku od drugih nivoa vlasti.
"Tek kada se pridobije saglasnost iz RS-a, trebalo bi da se pristupi cjelodržavnoj strategiji upravljanja javnim finansijama", rekao je Ćuzulan i dodao da su iz RS-a najavili da bi taj posao trebalo da završe u roku od šest mjeseci.
"Reforma javne uprave omogućava efikasno provođenje zakona, na dokazima zasnovane javne politike, stvaranje transparentne, korisnicima orjentisane i depolitizovane i profesionalne javne uprave", rekao je Ćuzulan i dodao da građani, investitori i poslovna zajednica u BiH predugo čekaju da uprava postane efikasnija, otvorenija, da ima efikasnije procedure i da im omogući obavljanje usluga elektronskim putem.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ