[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

CIK ovjerio 642 kandidatske liste, 166 ima nedostatke

CIK ovjerio 642 kandidatske liste, 166 ima nedostatke
5

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u Sarajevu ovjerila 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok je za 166 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke.U saopštenju CIK-a kao registrovani nedostaci na kandidatskim listama navodi se da zastupljenost polova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao i drugo.
Politički subjekti, za čije je kandidatske liste utvrđeno da imaju nedostatke, bit će obaviješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 24. jula, do 16:00 sati otklone te nedostatke.
Odbijena je ovjera kandidatske liste političke stranke BPS-Sefer Halilović za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, jer je provjerom utvrđeno da je ta stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Zajedno za BiH.
CIK je odbio i ovjeru dvije kandidatske liste političke stranke Hrvatska stranka prava za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.
Odbijena je ovjera tri kandidatske liste HDZ 1990 za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.
Nije ovjerena ni kandidatska lista političke stranke Prva stranka za Skupštinu Kantona 10, jer je provjerom utvrđeno da ta politička stranka nije ovjerena za navedeni organ vlasti.
Do 9. jula, kad je istekao rok za ovu aktivnost, kandidatske liste je dostavilo 58 političkih stranaka i 36 koalicija. Dostavljeno je 808 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7.600 kandidata, podsjećaju iz CIK-a.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ