[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Dekanesi Medicinskog fakulteta naređeno da u roku od pet dana vrati Gavrankapetanovića na posao

Dekanesi Medicinskog fakulteta naređeno da u roku od pet dana vrati Gavrankapetanovića na posao
5

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naredio je dekanesi Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semri Čavaljuga da vrati Ismeta Gavrankapetanovića na posao.Rektor Škrijelj je, postupajući po rješenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, uputio akt Medicinskom fakultetu kojim je dekanesi Čavaljuga naloženo da rad organa i tijela te visokoškolske ustanove vrati u zakonske okvire.
"Mi sa radom organa i tijela Medicinskog fakulteta već 10 mjeseci imamo problema. Tačnije imamo probleme sa nezakonskim postupanjem od dolaska Semre Čavaljuga na dužnost dekana", rekao je Škrijelj za Klix.ba, napominjući da je prvi dio pisma, koje je upućeno na ruke dekana Medicinskog fakulteta, generalizovan.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS je Univerzitetu u Sarajevu uputila 25. oktobra 2018. godine rješenje kojim se toj visokoškolskoj ustanovi naređuje da poduzme radnje i aktivnosti u cilju osiguranja izvršenja odluke Upravnog odbora UNSA da se prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta, vrati na radno mjesto. Upravni odbor je tu odluku donio 7. septembra 2018. godine.
"Ja sam, kao rektor, dobio rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i istu odluku proslijedio Medicinskom fakultetu. U prilogu sam ostavio rok od pet dana da istu provede gosođa dekan, zato što ta odluka ima pouku o pravnom lijeku. Ako je nezadovoljana, protiv te odluke može pokrenuti upravni spor, ali mora izvršiti odluku. Bilo kakav spor ne odlaže izvršenje odluke, ona je konačna i ona se mora provesti u djelo", kategoričan je Škrijelj.
Napomenuo je da u slučaju neizvršenja odluke Upravnog odbora UNSA, odnosno zakonske obaveze, Zakon o visokom obrazovanju predviđa određene sankcije.
"Postoji čitav set radnji koje rukovodilac visokoškolske ustanove može poduzeti. Tada ću se ja odlučiti i postupiti po članu na način koji budem procijenio da trebam, jer ona zaista ignoriše odluke organa i tijela UNSA što nije dobro. To ne možemo dozvoliti", zaključio je rektor Rifat Škrijelj.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ