[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Dodik nakon sastanka s Vučićem decidniji: Izetbegović namjerno opstruiše formiranje vlasti

Dodik nakon sastanka s Vučićem decidniji: Izetbegović namjerno opstruiše formiranje vlasti
5

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da SDA i njen lider Bakir Izetbegović sada namjerno opstruišu formiranje vlasti na nivou BiH, te da ovakvim ponašanjem bošnjački političari dovode sebe u poziciju da gotovo nijedna od institucija neće funkcionisati."Njima odgovara struktura koja je neefikasna i podložna njihovim zahtjevima i oni uporno traže neke razloge, kao što su našli priču o Akcionom planu za članstvo u NATO-u koji nema veze sa formiranjem Vijeća ministara, da problematizuju njegovo formiranje", rekao je Dodik Srni.
Prema njegovim riječima, SDA i Izetbegović to rade u nadi da će kod svojih međunarodnih prijatelja pribaviti saglasnost o tome da neko nešto koči u BiH.
"Mi ništa ne kočimo. Ustavom i Dejtonskim sporazumom predviđeno je da se vlast na nivou BiH sastavlja od prethodno izabranih na legitimnim izborima predstavnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", istakao je Dodik.
On je kao primjer naveo da je lično biran i dolazi u Predsjedništvo BiH iz Republike Srpske, dodajući da je njegov primarni politički okvir Republika Srpska.
"Meni Ustav daje to pravo, ne Izetbegović ni neko drugi, meni je mandat dao narod u Republici Srpskoj. Tako je i kod Vijeća ministara, gdje Republici Srpskoj u ovom trenutku pripada predsjedavajući Vijeća ministara i tri ministarska mjesta", poručio je Dodik.
Prema njegovim riječima, stalno se nalaze neki novi razlozi da se odgodi dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.
"Oni nas onemogućavaju da mi ostvarujemo svoju osnovnu funkciju i mislim da rizikuju da će svi nivoi vlasti doći u potpunu krizu – Predsjedništvo, Parlamentarna skupština, odnosno Predstavnički dom i Dom naroda, koji su djelimično ili potpuno formirani", ocijenio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.
On je poručio da ovakvim ponašanjem bošnjački političari dovode sebe u poziciju da gotovo nijedna od institucija neće funkcionisati.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ