[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Dom naroda PSBiH usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku

Dom naroda PSBiH usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku
5

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su danas na sjednici jednoglasno izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA).Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda ranije su s nekoliko usvojenih amandmana podržali te izmjene, a istovremeno su utvrdili i usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH izmjene tog zakona koje je ranije usvojio Zastupnički dom PSBiH.
Delegati iz Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić (HSS) povukli su svoj prijedlog zakona, jer se dogodila situacija u kojoj su tri izmjene istog zakona bile pred delegatima.
Genjac je pojasnio da bi ukoliko se prihvati njegov prijedlog trebalo održati još jednu sjednicu Zastupničkog doma kako bi se usvojio Zakon u istom tekstu i u tom slučaju ne bi trebalo ni razmatrati na Domu naroda izmjene Zakona koje je ranije podržao Zastupnički dom.
"Međutim, ukoliko bi se bez amandmana usvojile izmjene Zakona podržane od Zastupničkog doma onda bi bilo potrebno formirati Komisiju za usaglašavanje teksta Zakona za oba doma i organizirati još dvije sjednice Zastupničkog doma", dodao je Genjac.
Zakon je potrebno mijenjati kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio određene odredbe Zakona, ali i standardi Evropske komisije te da se sačuva integritet pravosudnog sistema u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, posebno protiv međunarodnog kriminala.
Usvojen je i zaključak Doma naroda kojim se traži od Zastupničkog doma PSBiH da te izmjene Zakona razmatra po hitnom postupku.
Nakon usvajanja tog zakona, Dom nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine koji je predložio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ