[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

GRAS traži povećanje cijena karata za studente i penzionere

GRAS traži povećanje cijena karata za studente i penzionere
5

KJKP GRAS od Ministarstva saobraćaja KS traži povećanje cijena mjesečnih karata osobama kojima Kanton plaća subvenciju. Riječ je o kategorijama poput studenata, nezaposlenih, učenika, penzionera i drugih, ali povećanje bi išlo na teret budžeta.U prijedlogu ističu kako cijene nisu usklađene s ulaznim troškovima bitnim za funkcionisanje preduzeća više od 10 godina. Zatražili su da se subvencije povećaju za 11,6 posto, naglašavajući kako je u evropskim zemljama učešće subvencije između 40 i 60 posto. Prijedlog je poslan još 6. decembra, ali još nisu dobili odgovor, navodi se u izvještaju ovog preduzeća.
Navodi se kako je GRAS u januaru ove godine okončao nabavku sedam trolejbusa, a da je u završnoj fazi postupak nabavke 17 novih minibusa. Također, okončana je nabavka šina za sanaciju dijela pruge na kritičnim dionicama.
Kada su u pitanju prihodi ovog preduzeća, u Izvještaju se navodi kako su u januaru ove godine od prodaje pojedinačnih i mjesečnih karata te subvencije ostvarili prihod od 1,8 miliona KM.
Iz KJKP GRAS naglasili su kako je stavljanjem van snage Uredbe o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i sa posla uposlenika u javnim institucijama, fondovima i javnim preduzećima čiji je osnivač KS prihod umanjen za milion KM.
Iako se obnavlja, vozni park nije u idealnom stanju. U izvještaju se može vidjeti kako broju vozila koje imaju, u funkciji ih bude dosta manje zbog ispravnosti. Tako je u januaru u prosjeku saobraćalo 38 tramvaja od postojećih 73, 20 trolejbusa od postojećih 40, 83 autobusa od ukupno 142 i 11 minibusa od 30.
Izvještaj GRAS-a razmatrat će Skupština KS na sjednici koja će biti održana u utorak, 26. marta.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ