[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Iako ima pozitivnih pomaka, diskriminacija još uvijek problem LGBTI populacije u BiH

Iako ima pozitivnih pomaka, diskriminacija još uvijek problem LGBTI populacije u BiH
5

Iako ima pozitivnih pomaka, ljudska prava osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta i dalje se ne poštuju u dovoljnoj mjeri. Zakonodavni okvir te vrste u Bosni i Hercegovini je unaprijeđen u protekle tri godine, ali njegova (ne)primjena je još problem, kao i neprilagođavanje drugih propisa s odgovarajućim odredbama.Još postoji diskriminacija, govor mržnje i nasilje prema LGBTI zajednici, što onemogućava osobama iz ove populacije da žive normalan život i uključuju se u sve vrste društvenih aktivnosti.
To proizilazi iz drugog godišnjeg izvještaja feminističke nevladine organizacije Sarajevski otvoreni centar, koja teži osnažiti lezbejke, gejeve, biseksualne, trans i interspolne (LGBTI) osobe i žene kroz jačanje zajednice, građenje aktivističkog pokreta, promovisanje ljudskih prava LGBTI osoba i žena i zagovaranje unapređivanja zakonodavstva i javnih politika u BiH.
Godišnji izvještaj je baziran na praćenju provedbe Preporuke CM/Rec (2010)5 Odbora ministara/ministrica o mjerama suzbijanja diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.
Volonterka Sarajevskog otvorenog centra Amina Dizdar prezentirajući danas u Sarajevu izvještaj u poglavlju koji se odnosi na slobodu javnog okupljanja, posebno je naglasila prošlogodišnji slučaj odustajanja organizatora od protestnog marša LGBTI osoba u Sarajevu iako je bio propisno najavljen nadležnim institucijama.
U proglavlju o zabrani govora mržnje i pozivanja na nasilje, rekla je da u Federaciji Bosne i i Hercegovine i Brčko Distriktu treba izmijeniti krivično zakonodavstvo na način da zabrani govor mržnje i pozive na nasilje i kad se zasnivaju na nečijoj seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.
Sarajevski otvoreni centar smatra i da treba razviti jedinstven sistem za praćenja krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema LGBTI osobama, koji bi predstavljao specifičan registar za prikupljanje podataka o krivičnim djelima ove vrste.
U Porodičnom zakonu i Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici treba propisati zabranu diskriminacije zasnovanu na seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu i spolnim karakteristikama, kazala je također Amina Dizdar prezentirajući i stanja u brojnim drugim društvenim segmentima kad je riječ o preporučenim mjerama za suzbijanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.
Preporuku o mjerama suzbijanja diskriminacije usvojio je Odbor ministara/ministrica Vijeća Evrope 2010. godine.
Ovaj dokument sadrži mjere koje države treba da usvoje da bi suzbijale diskriminaciju po ovim osnovama.
Preporučene mjere su u skladu s Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i njenim protokolima.
Bosna i Hercegovina je potpisnica Konvencije, što znači da treba da primjenjuje mjere iako sama Preporuka nije obavezujući dokument, naglašavaju iz Sarajevskog otvorenog centra.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ