[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Iran obilježava 40. godišnjicu Islamske revolucije

Iran obilježava 40. godišnjicu Islamske revolucije
5

Na stotine hiljada Iranaca prisustvovalo je u ponedjeljak ceremonijama širom zemlje kojima se obilježava 40. godišnjica Islamske revolucije.Mitinge u brojnim iranskim gradovima pratilo je uzvikivanje antiameričkih parola.
U prijestonici Teheranu, mase ljudi su izašle na ulice uzvikujući parole protiv Sjedinjenih Država i Izraela, noseći slike osnivača Islamske Republike, ajatolaha Ruhollaha Khomeinija, i njegovog naslijednika i aktuelnog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Khameneija.
Ovogodišnje demonstracije uslijedile su nakon američkog povlačenja u maju prošle godine iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. i ponovnog uvođenja američkih sankcija Teheranu.
Khamenei je pozvao na "veličanstveni" i masovni odziv na ceremonijama obilježavanja godišnjice revolucije i osudio "neprijateljske" poteze Sjedinjenih Država protiv Islamske Republike.
U revoluciji iz 1979. godine svrgnut je režim proameričkog šaha Mohammada Reze Pahlavija i postavljen na čelo zemlje ajatolah Khoimeini, što se smatra prekretnicom u iranskoj istoriji, prenosi Xinhua.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ