[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Kada će porodilje u FBiH imati iste naknade: Godine prolaze, majkama samo obećanja

Kada će porodilje u FBiH imati iste naknade: Godine prolaze, majkama samo obećanja
5

Već godinama se porodiljama, majkama u FBiH obećava veća novčana podrška. I sve završava samo na obećanjima. Godine prolaze, budžeti se usvajaju, ali novca nikada nema dovoljno. Tako je bilo i ove godine kada je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvajao budžet od 2,65 milijardi KM.Za sada svaki kanton vodi svoju politiku. Pa tako u pojedinim kantonima nezaposlene porodilje 12 mjeseci mjesečno dobijaju po 180 KM, kao u Sarajevu, u nekima manje, a u nekima ne dobijaju ništa.
Vlada FBiH nije prihvatila nijedan amandman, pa ni one da se izjednače prava i novčane naknade za porodilje u cijeloj FBiH. A razlog zašto je Vlada odbila amandman je u tome da već dugo u parlamentarnoj proceduri postoji nacrt zakona, koji treba regulisati tu oblast. Međutim, taj zakon nikada nije ni stavljen na dnevni red.
Da bi se izjednačila prava porodilja potrebno je oko osam miliona KM.
Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić je predlagala da se novac za porodilje obezbijedi tako što će se preusmjeriti od sredstava predviđenih za povećanje plaća, između ostalog i članovima Vlade. Amandman je odbijen.
Sabina Ćudić (Naša stranka) (Foto: Klix.ba)Sabina Ćudić (Naša stranka) (Foto: Klix.ba)
Klub SDA je također uputio amandman kojim je predviđeno izjednačavanje naknade za nezaposlene porodilje na svim kantonima prema određenim kriterijima za 12 mjeseci u iznosu od 30% posto prosjećne plate (257 KM mjesečno za kategorije koje nisu primale nikakvu naknadu ili manju naknadu).
Zastupnica Ćudić je kazala da je taj amandman problematičan jer je između ostalog podrazumijevao da u kriterijima bude sadržano da pravo na naknadu imaju porodilje koje žive u domaćinstvu gdje mjesečni prihodi po članu ne prelaze 20 posto prosječne isplaćene neto plaće u Federaciji.
"To znači 171,6 KM. Drugim riječima ako recimo suprug ima plaću od 350 KM, onda porodilja ne može ostvariti pravo na primanja", kazala je.
S druge strane zastupnica SDA Kenela Zuko ističe da se radi o populističkom predstavljanju ozbiljne problematike.
Kenela Zuko (SDA) (Foto: Klix.ba)Kenela Zuko (SDA) (Foto: Klix.ba)
"Kao prvo naglašavam da na ovoj kompleksnoj problematici više od 20 godina radi nevladin sektor, a zadnjih nekoliko godina su ozbiljno uključena i kantonalna Ministarstva za socijalnu politiku, kantonalni Centri za socijalni rad, stručni konsultanti ispred USAID-a, te zastupnice ispred Kluba parlamentarki (u kojem participiraju žene iz svih političkih partija) Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Prije tri godine je podnesena i usvojena inicijativa Kluba parlamentarki o izjednačavanju prava porodiljskih naknada i dostavljena Vladi FBiH na realizaciju. Trenutno je u formi nacrta pripremljen zakon i Javna politika o zaštiti porodice s djecom u FBiH, na kojoj je radila Radna grupa koju su činili predstavnici institucija i stručnjaci iz oblasti socijalne i dječije zaštite", kazala je Zuko.
Stav Vlade FBiH je bio da ne prihvati amandmane za naknadu porodiljama, kako bi se što prije usvojio zakon o zaštiti porodice s djecom, koji godinama skuplja prašinu u ladicama Parlamenta FBiH.
I dok porodilje, majke i buduće majke slušaju razna obećanja da će konačno sve biti jednake u FBiH, obećavaju im se i zakoni, godine prolaze, djeca rastu, a porodice se snalaze kako umiju i znaju. Do nekih novih obećanja, budžeta i naknada.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ