[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Kako su Francuzi zbog goriva državu digli na noge, a kako se građani u BiH nose s poskupljenjima

Kako su Francuzi zbog goriva državu digli na noge, a kako se građani u BiH nose s poskupljenjima
5

Više od 100.000 ljudi protestuje već sedmicama u Parizu zbog nezadovoljstva odnosom vlasti prema građanima, visokim cijenama namirnica, osnovnih životnih trioškova, a prije svega zbog visokih cijena goriva i najave novih poskupljenja.Povod za proteste hiljada Francuza na ulicama Pariza bila je prije svega visoka cijena goriva, koja je najviša bila 8. oktobra i iznosila je 1,59 eura po litru, što je nešto više od 3 KM.

Prosječna cijena litre goriva u Francuskoj od augusta do danas je iznosila 1,53 eura, dok je najniža cijena i to nakon već zahuktalih protesta bila 3. decembra i to 1,45 eura po litru.
U ovom periodu je prosječna cijena litre goriva u svijetu iznosila 1,41 euro. I Francuzi ne odustaju, žele promjene, žele niže cijene i bolji standard. Na tom putu do sada su uhapšene desetine građana, jedna osoba je i preminula, a vlast je "na noge" digla desetine hiljada policajaca.
Građani koji protestuju nemaju zvaničnih vođa, a nastupaju pod nazivom "Žuti prsluci". Protesti su počeli zbog najave povećanja poreza na gorivo i njegove cijene, ali su demonstranti proširili listu zahtjeva.
U poređenju sa BiH, cijena goriva nedavno je iznosila i 2,46 KM, a danas je prosječna cijena između 2,31 i 2,41 KM i ako u obzir uzmemo prosječnu plaću i životni standard, razlika u cijeni goriva u Francuskoj i BiH iznosi do 50 feninga.
U nešto više od godinu dana prosječna cijena goriva u BiH je porasla za više od 50 feninga, čemu su u određenoj mjeri doprinijele i izmjene zakona o akcizama.
Ipak, građani u BiH nisu gotovo ni pokušali iskazati nezadovoljstvo rastom cijena goriva, od čije cijene zavisi i rast cijena nekih drugih životnih potreba.
Jeftinije gorivo od BiH imaju građani Rusije, Bjelorusije, Moldavije, Ukrajine, Makedonije, Turske, Turske, Mađarske, Rumunije, Poljske i drugih zemalja. Cijene na grafici ispod su prikazane u dolarima.

Slična cijena kao u BiH je u Hrvatskoj, dok je nešto skuplje u Srbiji i Sloveniji.
Najskuplje gorivo plaćaju Norvežani, Italijani, Islanđani i drugi.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ