[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Kineska nova godina veličanstvenim vatrometom proslavljena i u Sarajevu

Kineska nova godina veličanstvenim vatrometom proslavljena i u Sarajevu
5

Na sarajevskom trgu Susan Sontag te u dvorani narodnog pozorišta u utorak je obilježena Kineska nove godina uz prigodni vatromet i zvanice iz javnog života.Slavlje ko je je počelo još u januaru primalko se kraju. Godina svinje je nastupila, a Ambasada Narodne Republike kine u Sarajevu organizovala je najznačajniju od svih ceremonija.
Važnost oslikava i prisustvo brojnih zvanica iz političkog i kulturnog života BiH, kao i pripadnika međunarodnog diplomatskog kora. Među gostima su se našli bivši član Predsjedništva BiH Ejub Ganić, ministrica odbrane Bih Marina Pendeš, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ambasador Velike Britanije u BiH Matthewa Field i drugi.
Nakon višeminutnog vatrometa gosti su uživali u plesu i pjesmi naroda Xing'anamenga iz Autonomne regije Unutrašnja Mongolija.
Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping je ukazao na važnost međusobne saradnje dviju država, a koja je proteklih godina unaprijeđena, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.
"Takav Sporazum je u velikoj mjeri olakšao razmjenu između naša dva naroda. Broj kineskih turista u BiH raste iz dana u dan. Ove godine, mnogi od njih su izabrali da u Sarajevu – historijskom gradu u kojem se susreću kulture istoka i zapada – proslave kinesku novu godinu", ustvrdio je ambasador.
Kineska nova godina, koja se računa po lunarnom kalendaru, nastupa između 21. januara i 20. februara, a ove godine počela je 5. februara. Godine se nazivaju po simbolima kineskog zodijaka i jedan ciklus, odnosno "krug" simbola traje 12 godina.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ