[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Kod Mostara okončana prva faza uklanjanja avionske bombe od 238 kilograma

Kod Mostara okončana prva faza uklanjanja avionske bombe od 238 kilograma
5

Avionska bomba AN M64A1 pronađena u nedjelju u Urbanovom, naselju pored Jasenice, južno od Mostara, akcijom Federalne uprave civilne zaštite uspješno je izvađena i natovarena na prikolicu, a rano ujutru bit će transportovana na lokaciju za uništavanje.Bomba je pronađena poslije odrona, na mjestu gdje se vrši eksploatacija i separacija šljunka nakon što je skupa sa materijalom koji se odronuo pala sa visine od oko četiri metra.
Foto: FUCZFoto: FUCZ
Iz Civilne zaštite su kazali da se radi se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1, opšte namjene i američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata. Njena bruto masa je 238 kilograma, a eksplozivno punjenje teško je 121 kilograma. Prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta pronađena je aktiv-pasiv žica što može indicirati da upaljači nisu armirani. Prednji upaljač je deformisan, a na zadnjem je vidljiv lom armirajuće lule", stoji u saopćenju.
Zapadno od mjesta pronalaska bombe na udaljenosti od 200 metara nalaze se regionalni put i individualni stambeni objekti. Na udaljenosti od 300 metara južno su individualni stambeni objekti, a oko 550 metara istočno bivši heliodrom.
Foto: FUCZFoto: FUCZ
Nakon pripremnih radnji koji su uključivali osiguravanje terena bomba je danas izvučena na površinu te utovarena na kampion, a sutra joj predstoji transport na lokaciju predviđenu za uništavanje.
Transport bombe počet će u četvrtak pet sati i kretat će se rutom: Jasenica – most Blaževića – magistralni put M17 – Bijela.
Foto: R. D./Klix.baFoto: R. D./Klix.ba
Dužina rute transporta javnim saobraćajnicama je 30 kilometara, a predviđeno je da transport bude završen za sat vremena.
U slučaju vremenskih neprilika moguće je da transport bude odgođen.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ