[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Konaković o rezervnom sastavu MUP-a RS: Probosanske snage trebaju odlučno odgovoriti

Konaković o rezervnom sastavu MUP-a RS: Probosanske snage trebaju odlučno odgovoriti
5

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković i politički direktor Naroda i pravde Kemal Ademović komentarisali su usvajanje nacrta zakona kojim se omogućava formiranje rezervnog sastava MUP-a RS-a.Kako se ističe u saopćenju, oni su pozvali su sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor.
"Poučeni historijskim iskustvom i preživljenim genocidom, kao narod i kao institucije moramo jasno i odlučno odgovoriti na zaokruživanje procesa formiranja i naoružavanja većeg broja osoba na području RS-a. Vojne i policijske snage u BiH, njihova brojnost i opremljenost, nisu pitanje koje treba i smije rješavati jedan entitet samostalno. Ukoliko međunarodna zajednica ostane nijema na očito kršenje Dejtonskog sporazuma pozivamo sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor", kaže Konaković koji podsjeća da Dejtonski sporazum krši i Srbija enormnim uvećanjem vojnih potencijala.
Konaković dodaje da se BiH suočava sa prijetnjom izvana, ali i iznutra u smislu onih koji državu uništavaju korupcijom.
"Nikada nećemo prestati da se borimo protiv onih koji bi da korupciju i nepotizam nametnu kao standard, ali nikada, ni u kojem trenutku, nećemo ostaviti na cjedilu probosanske snage koje staju u zaštitu države, njenog suvereniteta i teritorijslanog integriteta", poručuje Konaković.
Ademović poziva nadležne institucije na nivou države i Federacije BiH da hitno naprave sigurnosnu procjenu i adekvatno reagiraju na formiranje rezervnog sastava MUP-a RS-a.
"U ovom slučaju neophodno je da reagira Obavještajno-sigurnosna agencije BiH (OSA) i Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH. Oni moraju napraviti jasnu sigurnosnu procjenu i definisati koji je adekvatan odgovor", smatra Ademović.
Iz Naroda i pravde poručuju kako se stavljaju na raspolaganje svim probosanskim snagama, te da su spremni, ukoliko izostane odgovor na višim nivoima, zatražiti da Kanton Sarajevo samostalno pripremi adekvatan odgovor na sigurnosni izazov nastao stvaranjem rezervnog sastava MUP-a RS-a.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ