[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Konzulat BiH u Minhenu: Snimci jedne jedine majke od dobrog svježeg površinski broj…

Konzulat BiH u Minhenu: Snimci jedne jedine majke od dobrog svježeg površinski broj…
5

Diplomatsko-konzularna mreža Bosne i Hercegovine odavno je postala sredstvo koje, umjesto da doprinosi ugledu naše zemlje na međunarodnom nivou, djeluje obrnuto, odnosno doprinosi dodatnom srozavanju državnog imidža. Posljednji primjer za to je Generalni konzulat BiH u Minhenu koji nije bio u stanju da prevede ni web stranicu na pravi način.Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Minhenu (Njemačka), na čijem čelu se nalazi generalna konzulica BiH Ruzmira Tihić-Kadrić, ima svoj zvaničnu web stranicu "prevedenu" na tri jezika i to bosanski, engleski i njemački jezik.
Iako je u većina slučajeva višejezična varijanta prijevoda državnih web stranica za pohvalu, u slučaju bosanskohercegovačkog konzulata u Minhenu ipak bi bilo najbolje da postoji prijevod samo na bosanskom jeziku.
Screenshot Screenshot
U dijelu posvećenom konzularnim uslugama Generalni konzulat BiH u Minhenu zainteresovanim posjetiocima koji govore njemački jezik bukvalno je poručio: "Snimci jedne jedine majke od dobrog, svježeg površinski broj (JMB) je uslov za izdavanje biometrijski pasoša".
Ako vam ovaj prijevod nije jasan onda imate mogućnost da na engleskom jeziku pokušate odgonentnuti šta je pisac htio reći. Na engleskom jeziku prijevod glasi: "Evidencija jedne majke o kombinovanju čistog površinskog broja (JMB) preduslov je za izdavanje biometrijskih pasoša".
Prijevod na bosanskom jeziku otkriva da je Generalni konzulat BiH u Minhenu zapravo htio reći: "Evidencija jedinstvenog matičnog broja (JMB) je preduslov za izdavanje biometrijskog pasoša".
Screenshot Screenshot
Ovo nije jedini slučaj pogrešnog prijevoda na zvaničnoj web stranici diplomatsko-konzularnog predstavništva naše zemlje u njemačkom gradu. Rečenica "određivanje jedinstvenog matičnog broja (JMB)" u prijevodu na njemački jezik postala je "određivanje samohrane majke od dobrog, svježeg površinskog broja (JMB)", odnosno "određivanje samohrane majke kombinacijom čistog površinskog broja (JMB)" u prijevodu na engleski jezik.
Inače, Generalni konzulat BiH u Minhenu pored generalne konzulice i portira ima još pet uposlenika. Na poziciji konzula nalaze se Ranko Domazetović i Dragan Bagarić, na mjestu konzularnih radnika nalaze se Ramiz Radonja i Mladen Stjepanović dok se na poziciji tehničkog sekretara nalazi Šaban Forić.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ