[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Lengyel posjetio Ministarstvo odbrane: SAD će i dalje pomagati BiH na putu kao NATO-u

Lengyel posjetio Ministarstvo odbrane: SAD će i dalje pomagati BiH na putu kao NATO-u
5

Izaslanstvo Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država, predvođeno načelnikom Biroa generalom Josephom Lengyelom, boravilo je danas u posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, te razgovaralo s ministricom Marinom Pendeš, zamjenikom ministra odbrane za politiku i planove Seadom Jusićem i njihovim saradnicima.Na sastanku je istaknuta uspješna saradnja s Nacionalom gardom američke savezne države Maryland, koja već duže od 15 godina pomaže BiH u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), te iskazana spremnost za daljnje proširenje saradnje.
Ministrica Pendeš se zahvalila na tome što SAD kao strateški partner kontinuirano pomaže BiH u procesima približavanja Sjevernoatlantskom savezu (NATO), što je i razultiralo ponudom NATO-a Bosni i Hercegovini da aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP). S tim u vezi, ministrica je izrazila uvjerenje da će Vijeće ministara BiH usvojiti prvi Godišnji nacionalni plan (ANP) te time učiniti dodatni korak ka miru i stabilnosti u regiji.

"Uvjerena sam da bi nastavkom djelovanja u tom smjeru učinili BiH mjestom za bolji život, a posebno omogućili mladima da ostanu živjeti ovdje", naglasila je ministrica Pendeš.
Ona se posebno zahvalila i na kontinuiranoj pomoći SAD-a u programima obuke i modernizacije OS BiH.
General Lengyel je čestitao menadžmentu MO BiH na svemu što su učinili da putu do aktivacije MAP-a. Izrazio je daljnju spremnost pomoći BiH u navedenim procesima, ali i programima odbrane od prirodnih nepogoda i kibernetičkih prijetnji.

"Sjedinjene Američke Države i Nacionalna garda, ovdje su da pomognu Bosni i Hercegovini i očekujemo još puno godina naše zajedničke suradnje", zaključio je general Lengyel.
Uz ostale, u američkom izaslanstvu bila je i zapovjednica Nacionalne garde Marylanda general-bojnica Linda Singh, ali i general-bojnica Giselle Wilz, nekadašnja zapovjednica Stožera NATO-a u Sarajevu, koja je sada u sastavu Biroa Nacionalne garde SAD-a u Pentagonu.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ