[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Newsweek: Bivši saradnici Trumpa angažirani kao lobisti SNSD-a Milorada Dodika

Newsweek: Bivši saradnici Trumpa angažirani kao lobisti SNSD-a Milorada Dodika
5

Nekadašnji saradnici kampanje Donalda Trumpa, Jason Osborne i Mike Rubino, angažovani su kao lobisti za političku partiju u Bosni i Hercegovini, koja favorizuje separatizam i sarađuje sa Rusijom, izvjestio je američki magazin Newsweek, pozivajući se na dokumente iz Vlade SAD.Osborne i Rubino, bliski prijatelji i poslovni saradnici nekadašnjeg menadžera Trumpove kampanje Coreya Levandowskog, sada pomažu partiji Milorada Dodika, predsjednika RS, navodi ovaj magazin.
Podsjećaju da je Ministarstvo trezora SAD sankcioniralo Dodika prošle godine za održavanje referenduma o proslavi "dana RS".
Zvaničnici u Washington utvrdili su da referendum spriječava napore da se sprovede Dejtonski sporazum iz 1995. godine, sporazum koji je okončao rat u BiH, jer diskriminira nesrbe.
"Dodik je nazvao Bosnu kao "neuspješnu državu" i tvrdio da bi RS bilo bolje ako bi se odvojila od ostatka zemlje, kažu analitičari koji tvrde da bi se tako izazvali novi sukobi dok bi etničke grupe mogle početi da uspostavljaju nacionalne granice. Dokumenti i istraživanja nedavno su otkrila da lokalna policija u RS dobija obuku iz Rusije u vojnom stilu i sakuplja vojnu opremu, a što bi se koristilo za promociju separatizma", navodi Newsweek.
Također, Osborne je rekao za ugledni magazin "Mother Jones" da je SNSD usmeno pristao da plati 10.000 dolara mjesečno svojoj lobističkoj firmi "Twin Rocks Global", koju su on i Rubino osnovali prošlog mjeseca.
On je također rekao da je pomogao uspostavljanju sastanaka za premijerku RS Željku Cvijanović tokom posjete Washingtonu u julu, uključujući i sastanak sa poznatim proruskim republikanskim kongresmenom Danom Rohrabacherom iz Kalifornije.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ