[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Organizatori Bh. povorke ponosa: Nećemo razgovarati sa onima koji promovišu mržnju i nasilje

Organizatori Bh. povorke ponosa: Nećemo razgovarati sa onima koji promovišu mržnju i nasilje
5

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa oglasio se saopćenjem u kojem ističu važnost razgovora o pravima LGBT osoba, ali naglašavaju da dijelog ne žele voditi sa onima koji promovišu mržnju i nasilje."Organizacioni odbor smatra izuzetno bitnim otvaranje javne rasprave o društvenom položaju i pravima LGBTIQ osoba i podržavamo medije u nastojanjima da se u javnosti otvori rasprava o ovim izuzetno bitnim društvenim pitanjima. Naglašavamo da su govor mržnje i pozivanje na nasilje regulisani važećim krivičnim zakonima naše države, ali i etičkim kodeksima i profesionalnim standardima u novinarstvu", kažu iz organizacije Bh. povorke ponosa.
Iz organizacije povorke se ističe da članovi i članice odbora neće učestvovati u javnoj raspravi sa osobama koje promovišu govor mržnje, profašističke stavove i pozivaju na nasilje nad bilo kojom marginalizovanom grupom u našem društvu.
"Smatramo da ovakvi stavovi ne mogu i ne smiju biti legitimirani u javnom i medijskom prostoru pod krinkom potrebe da se čuje i druga strana, već treba da budu procesuirani od strane nadležnih pravosudnih institucija. Članovi i članice Organizacionog odbora su odlučni u namjeri da se bore protiv navedenih pojava svim legitimnim sredstvima, te ističemo da je antifašizam jedna od osnovnih vrijednosti kojima se vodimo u našem radu. U svjetlu ovog stava je bitno naglasiti da ne postoji mogućnost da kao svoje legitimne ideološke protivnike doživljavamo osobe koje promovišu navedene stavove, da sjedimo i polemišemo sa njima", kaže se iz organizacionog odbora.
ističe se da u civilizovanom i demokratskom društvu javna rasprava treba da bude utemeljena na argumentima, međusobnom uvažavanju ideoloških protivnika, kao i na principima nenasilne komunikacije.
"Posebno naše društvo treba da bude osjetljivo na pojave mržnje i fašizma u javnom prostoru nakon toliko patnje uzrokovane istim ili sličnim pojavama. Pozivamo medije da ne daju svoj medijski prostor mržnji i fašizmu, te ih podržavamo u nastojanjima da svojim radom doprinesu otvaranju javne rasprave o ovim pitanjima koja će rezultirati konstruktivnim društvenim dijalogom", zaključuje se.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ