[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Selefije protestovale u Tuzli uoči početka LGBT festivala

Selefije protestovale u Tuzli uoči početka LGBT festivala
5

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka večeras je počeo u Tuzli, a svečanom otvorenju je prethodio protest selefija, koji su pokazali da su izričito protiv LGBTI populacije u ovom gradu.Grupa od blizu 20 muškaraca protestovalo je u neposrednoj blizini Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli u kojem se održava festival.
Uz povike "Allahu ekber", zvuke pištaljki i transparente podignute u vis iskazivali su nezadovoljstvo zbog održavanja queer festivala u ovom gradu.
Uz homofobne poruke okupljeni su prema Ateljeu Ismet Mujezinović bacili i nekoliko jaja, a u nakani prilaska objektu zaustavili su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) koji se uz zaštitare brinu za sigurnost svih učesnika Merlinke.
Prilično napeta situacija proteklih dana vlada u Tuzli, nakon pojavljivanja plakata kojima su se građani pozivali na mirni protest ispred ateljea na kojem je jutros ispisan i homofobni grafit, uz poruku sprečavanja otvaranja i održavanja, kako je navedeno "nakaradnog i nemoralnog 'Queer Festa'".
U organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra Merlinka se u gradu soli održava već pet godina, a do sada problemi poput današnjeg i večerašnjeg nisu bili zabilježeni.
"U skladu sa svojim pravima i odgovornostima mi kao organizacija na sebe preuzimamo sve mjere u vidu organizacije festivala i sigurnosti učesnika i učesnica, kao i svih ostalih koji dođu. Nama je sigurnost veoma važna jer se bavimo temom koja još uvijek nije dovoljno prihvatljiva u oovom društvu koje je prilično homofobno", rekla je izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra Dajana Bakić.
Nakon što se situacija u određenoj mjeri smirila počelo je zvanično otvorenje festivala Merlinka koji će u dva dana trajanja obilovati bogatim programom.
Merlinka u fokus stavlja ljudska prava LGBTI osoba, kao jedne od najranjivije kategorije bh. ali i društva u cjelini.
"Misija ovog festivala je da promoviše ljudska prava, stavljajući u fokus prava LGBTI osoba u BiH, ali i promocija pozitivnih vrijednosti kao što su solidarnost, ravnopravnost, tolerancija, ljubav…", navela je Bakić.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ