[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Slavoj Žižek o BiH: RS se ponaša kao suverena država, islamizacija u Sarajevu napreduje

Slavoj Žižek o BiH: RS se ponaša kao suverena država, islamizacija u Sarajevu napreduje
5

Slovenac Slavoj Žižek, filozof svjetskog ranga, u autorskom tekstu za Russia Today analizirao je situaciju u BiH kroz prizmu protesta građana koji traže pravdu za Davida Dragičevića i Dženana Memića, kao i netom održanih izbora u našoj državi.On je naveo da su nasilne smrti dvojice mladića prešle i krute etničke linije, postavljajući pitanje može li nešto konačno uzburkati podijeljenu BiH.
Čuda se, kaže, ne trebaju tražiti u izborima, koji su prošle nedjelje održani uz mnoge nepravilnosti, i koji su iznjedrili apatiju i indiferentnost, te opet potvrdili tripartitnu podjelu države.
Na Twitteru je, pak, došlo do polemike u vezi sa određenim dijelovima Žižekove analize u kojoj se naslućuje i islamizacija BiH.
''Danas se, srpski dio sve više i više ponaša kao suverena država, dok u muslimanskom Sarajevu, islamizacija, koja napreduje, svjedoči kako je sve više i više teško dobiti pivo u restoranu ili baru“, napisao je Žižek u spornom dijelu analize.

Okay I had coffee so let me respond to this in a better manner:
Zizek’s article attempts to paint the “ethnic divisions” in Bosnia by utilizing an Islamophobic dog whistle. It’s not really about the alcohol or lack of it, it’s about the very subtle way of blaming it on Muslims.

— Arnesa (@Rrrrnessa) October 14, 2018

Govoreći o jedinom čudu koje može spasiti BiH, Žižek navodi uzajamnu podršku građana Sarajeva i Banja Luke u riješavanju slučajeva "Dragičević“ i "Memić“, a što je već demonstrirano u proteklom periodu.
Za Žižeka je, naime, posve jasno da je tragično nastradali David bio na tragu korupcije i drugih kriminalnih aktivnosti vladajuće elite, a zbog čega je, navodi on, jednostavno morao nestati.

I see Zizek is writing more proto-Fascist Islam is taking over Bosnia crap in RT.

— Rashad Ali (@rashadzali1) October 14, 2018

Žižek zaključuje da se građani malignog tumora, kojeg on naziva korupcija, mogu otarasiti samo djelujući zajedno.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ