[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Sud poništava, a vlast u RS-u najavljuje slavljenje 9. januara: Iz diskriminacije u nepoštivanje

Sud poništava, a vlast u RS-u najavljuje slavljenje 9. januara: Iz diskriminacije u nepoštivanje
5

Ustavni sud BiH drugi put je opsorio obilježavanje Dana RS-a 9. januara jer diskriminiše Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj. Ipak, vlast u tom entitetu ne brine previše, već najavljuju nastavak obilježavanja tog praznika.Sve su prilike da će i ova posljednja odluka Ustavnog suda BiH ostati nesprovedena u praksi, barem prema prvim reakcijama vlasti iz Republike Srpske.
Nakon što je Ustavni sud prvi put osporio spomenuti datum kao Dan RS-a, po apelaciji Bakira Izetbegovića, uslijedile su određene zakonske promjene u tom entitetu.
Vjerski karakter praznika, koji je postojao samo je odvojen od centralnih svečanosti prilikom obilježavanja Dana RS-a. Ustavni sud je to detektirao i ponovo, odlučujući po drugoj apelaciji devet zastupnika iz NSRS-a odlučio da je oderdba Zakona o praznicima, koja naglašava da je 9. januar Dan RS-a neusklađena s anekoliko tačaka Ustava BiH, ali i sa nekim međunarodnim konvencijama.
Evidentno je da 9. januar ne može biti ni vjerski niti sekularni praznik jer diskrimniše druga dva naroda u RS-u. Ne postoji nacionalna ravnopravnost kada je riječ o 9. januaru jer je taj datum uzet za Dan RS-a iako ga je 1992. proglasio nelegalni organ skupštine srpskog naroda, a u toj skupštini su bili samo predstavnici Srba i to protivno volji drugih naroda.
Ustavni sud je naglasio da nije sporno da Republika Srpska ima svoj praznik, ali da to ne može biti 9. januar. Prema uputi suda NSRS čak može ponovo raspisati referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike Srpske.
Sada se postavlja pitanje implementacije ove odluke Ustavnog suda, jer iz RS-a stižu poruke da će se 9. januar još jače o srdačnije obilježavati kao Dan RS-a.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ