[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

U Butmiru otvorena vojna vježba “Brzi odgovor 2018” Oružanih snaga BiH i EUFOR-a

U Butmiru otvorena vojna vježba “Brzi odgovor 2018” Oružanih snaga BiH i EUFOR-a
5

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš prisustvovala je svečanom otvorenju vojne vježbe “Brzi odgovor 2018” koje je danas održano u bazi Butmir u Sarajevu.Ceremoniji otvorenja vježbe, pored ministrice Pendeš, prisustvovali su komandant EUFOR-a ALTHEA generalmajor Martin Dorfer, ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko, te najviši domaći i međunarodni zvaničnici.
Vojna vježba “Brzi odgovor 2018” koju izvode Oružane snage BiH, organi za provođenje zakona i EUFOR, godišnja je planska vježba koja je primarno orjentirana za uvježbavanje određenih radnji i procedura vezanih za operacije podrške miru i podršku stabilnom i sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini, a Oružane snage BiH i ove godine učestvuju u vježbi s blizu 55 pripadnika pješadije i jednom helikopterskom posadom.
"Mi u Ministarstvu odbrane BiH ćemo iskoristiti ovu vježbu da unaprijedimo nivo interoperabilnosti jedinica Oružanih snaga BiH, kao i uvježbavanje operativnih procedura s pripadnicima oružanih snaga iz država članica EU i država članica NATO-a", kazala je Pendeš.

Također, ministrica Pendeš je izrazila zahvalnost svim pripadnicima EUFOR-a, a posebno komandantu EUFOR-a generalu Martinu Dorferu, na uloženim naporima u organizaciji vježbe, kao i na pozivu za pripadnike Oružanih snaga BiH da učestvuju rame uz rame sa svojim kolegama iz EUFOR-a i Ministarstva sigurnosti BiH.
Vježba će se održati od 3. do 7. septembra 2018. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine na lokacijama: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Pazarić, Kalinovik, Dubrave-Tuzla, Mrkonjić Grad, Brčko Distrikt, te će ovo biti prilika za ponovno okupljanje predstavnika agencija za provođenje zakona u BiH, Oružanih snaga BiH i EUFOR-a da zajednički uvježbavaju procedure vezane za operativnu koordinaciju, komandovanje, kontrolu i komunikacije.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ