[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Vijeće uposlenika TVSA: Podržavamo umjetničke, novinarske i uredničke slobode

Vijeće uposlenika TVSA: Podržavamo umjetničke, novinarske i uredničke slobode
5

Vijeće uposlenika Televizije Kantona Sarajevo saopćilo je, vezano za gostovanje bh. karikaturiste Filipa Andronika u emisiji Dobre vibracije, te neprijatnih posljedica koje je to gostovanje izazvalo, najviše po neke od uposlenika TVSA ali i karikaturistu Andronika, da otvoreno podržavaju slobodu izražavanja, umjetničke slobode, ali i novinarske i uredničke slobode za izbor sugovornika i gostiju u programu TVSA kao javnog emitera.Ističu da iz odgovornosti prema, prije svega, gledateljima, iskazuju svoje opredjeljenje da se otvoreno bore za odgovornost javno izgovorene riječi, kao i da je nedopustivo da se na bazi lične interpretcije bilo kojeg umjetničkog djela, osuđuje i izaziva javni linč.
Također, navode da Televizija Sarajevo i njeni uposleni (Vijeće uposlenika) ne žele biti prostor političkih obračuna baziranih na pretpostavkama, te da je sloboda umjetnikovog izražavanja, kao i sloboda medija na ovaj način još jednom je beskompromisno ugrožena.
"S obzirom na to da pojedine kolege na TVSA, koje su na bilo koji način sudjelovale u realizaciji emisije, trpe neugodnosti, da su pojedini izloženi medijskom linču, i ono što je najgore, nakon gostovanja u našem programu i reakcije Uprave JP TVSA, strip crtač Filip Andronik i kolegica Enisa Skenderagić primili su i prijeteće poruke, Vijeće uposlenika TVSA apeluje na nadležne i bh. javnost da u skladu sa svojim ovlaštenjima reagiraju", navedeno je u saopćenju.
Naglašavaju da najoštrije osuđuju političke pritiske i utjecaj na profesionalno i etičko izvještavanje, što se do sada na TVSA događalo skoro svakodnevno, kao i političke zloupotrebe rukovodećih pozicija na TVSA.
"Vijeće uposlenika TVSA neće tolerirati bilo kakve političke zloupotrebe ni ovog, kao ni potencijalnih budućih slučajeva. U našoj TV kući rade vrijedni i časni ljudi, novinari sa dugogodišnjim iskustvom, spremni da sačuvaju dignitet TVSA, ali i profesije, te da ispune svoju osnovnu ulogu, a to je da budu servis građana Kantona Sarajevo", saopćilo je Vijeće uposlenika TVSA.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ