[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Više od 200 novinara u centru Sarajeva podržalo napadnutog kolegu Vladimira Kovačevića

Više od 200 novinara u centru Sarajeva podržalo napadnutog kolegu Vladimira Kovačevića
5

Blizu 200 novinara okupilo se danas na Pozorišnom trgu Susan Sontag u Sarajevu gdje su ponovo osudili napad na kolegu Vladimira Kovačevića.Novinari su poručili da profesija novinarstva nije zločin, zatraživši da nasilje nad medijskim radnicima u Bosni i Hercegovini bude zaustavljeno.
"Sloboda novinara je ugrožena od 1992. i nikada nije poboljšana. U ratu su novinari bili izloženi, a nakon rata su bili ugroženi i to traje do danas. Ugroženi su jer političke partije dominiraju i jer su novinari pogrešno učeni. Moramo biti hrabri i braniti čast profesije", rekla je novinarka Arijana Saračević-Helać.
Novinarka Senka Kurt poručila je da prava novinara nikad nisu bila zaštićena, a da posljednjih godina novinari postaju vreća za udaranje.
"Neka udruženja pokušavaju zaštititi novinare, ali ni oni nisu upućeni u svoja prava. Ne vidim kukavice među novinarima, nego među onima koji vladaju. Novinare treba tretirati kao službene osobe, jednako kao policiju", objasnila je Kurt.
Urednik BH Radija 1 Amir Sužanj kazao je da je veliki problem u ovakvim okolnostima napraviti dobrog novinara.
"Ova situacija je direktna posljedica politike. Ovaj skup treba biti poruka nadležnim organima da sankcionišu osobe koje napadaju novinare i nadam se da će reagovati na pravi način", kazao je Sužanj.
Podsjećamo, napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića desio se u nedjelju u Banjoj Luci.
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka pokrenulo je istragu povodom slučaja premlaćivanja novinara Kovačevića, a napad na njega bit će kvalifikovan kao pokušaj ubistva.
Napad na Kovačevića je, međutim, samo jedan od mnogobrojnih ataka na novinare i novinarsku profesiju u posljednje vrijeme, čime im se prijetnjom i udarom na život onemogućava da rade.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ