[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Vjernici uz paljenje badnjaka i vatromet u zeničkoj crkvi dočekuju pravoslavni Božić

Vjernici uz paljenje badnjaka i vatromet u zeničkoj crkvi dočekuju pravoslavni Božić
5

U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici večeras je služena večernja liturgija nakon koje je u dvorištu crkve zapaljen badnjak i upriličen vatromet koji je nagovijestio dolazak Božića.Jedina pravoslavna crkva u Zenici bila je mala da primi sve vjernike koji su došli večeras na liturgiju kako bi zapalili svijeće i pomolili se za svoje najmilije u blaženoj noći iščekivanja dolaska Božića.
Badnji dan je usko povezan s praznikom Božića i za sve vjernike predstavlja doček Hrista. Doček obuhvata okupljanje u hramovima na večernjim liturgijama te paljenje badnjaka, hrasta, ista vrsta drveta kojom se zagrijavala pečina u kojoj je bio Isus.
Jutarnju liturgiju u Zenici je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je kazao da je Božić blagdan mira što je potvrdio i jerej Marko Maleš.
"Božić ćemo u sebi prepoznati kada se izmirimo i oprostimo s ljudima u našem okruženju. Božić je praznik mira, oprosta i tolerancije. Ako smo se izmirili sa sobom, ukućanima, prijateljima, kumovima i neprijateljima, znamo da je Božić došao u naša srca. Najvažnije za nas hrišćane je da mir pružimo jedni drugima i upravo čestitanje 'mirboženje' je u duhu današnjeg praznika", kazao je Maleš.
Nakon paljenja badnjaka u dvorištu crkve je upriličeno prigodno slavlje za sve prisutne uz kuhano vino, a obilježavanje Božića narednih dana će nastaviti uz prijeme, šahovske turnire i druženja u krugu porodice.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ