[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Vlada Fadila Novalića smanjila federalni budžet za 335 miliona KM

Vlada Fadila Novalića smanjila federalni budžet za 335 miliona KM
5

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila je i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Nacrt budžeta FBiH za 2019. godinu, u iznosu od 2.653.843.356 KM što je za 335,8 miliiona KM ili 11 posto manje u odnosu na budžet za 2018.Kako je saopćeno, fiskalna politika Vlade Federacije BiH bit će fokusirana na jačanje fiskalne stabilnosti i poboljšanje fiskalne discipline.
Reformske aktivnosti će biti usmjerene na poboljšanje prikupljanja i naplate javnih prihoda, ograničavanje rasta tekuće potrošnje i realizaciju značajnijih proračunskih izdvajanja za razvojne projekte.
Naveli su da se u 2019. godini se očekuje rast ukupnih konsolidiranih prihoda FBiH od 3,5 posto, pri čemu se najveći rast odnosi na prihode od neizravnih poreza. Uz takav rast prihoda, cilj je zadržati rast rashoda na ovogodišnjem nivou.
Foto: R. D./Klix.baFoto: R. D./Klix.ba
Planirano povećanje tekućih transfera u 2019. godini odnosi se prvenstveno na povećanje transfera za MIO za 30,2 miliona KM zbog povećanog izdvajanja po osnovu članka 129. Zakona o MIO i Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, te povećanje transfera za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH u iznosu od 2,5 miliona KM koje se odnosi na finansiranje programa Fonda solidarnosti za liječenje oboljelih od malinoma.
Budžetom FBiH za 2019. godinu planirana je i provedba sporazuma potpisanog između Vlade FBiH i Koordinacije boračkih udruženja kojim je predviđeno da ukupan iznos izdvajanja za ove kategorije bude zadržan u iznosu od 315,5 miliona KM.
S ciljem poboljšanja položaja mlađih kategorija stanovništva, budžetom za 2019. godinu planirana su sredstva od 15 miliona KM kao subordinirani dug prema Union banci, koja će biti usmjerena za uspostavljanje kreditne linije s ciljem rješavanja stambenog pitanja ove kategorije stanovništva.
Federalna vlada je utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH. Na ovaj način je omogućeno da izuzetno, i isključivo u svrhu osiguranja finansiranja Grada Mostara u 2019. godini.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ