[lbg_audio7_html5 settings_id='1']
12reklama
Live Poruke
728x90
Mbosna Radio 24 ::

Zbog visokih temperatura povećan broj pacijenata u sarajevskoj Hitnoj pomoći

Zbog visokih temperatura povećan broj pacijenata u sarajevskoj Hitnoj pomoći
5

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo povećan je broj pacijenata s obzirom na vrlo visoke temperature, potvrdili su Feni iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS."Broj pacijenata je povećan što je i za očekivati s obzirom i na visoke temperature a i na to da je turistička sezona i da je grad pun turista", kazala je specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS doktorica Aida Gavranović.
Ono zbog čega se pacijenti obično javljaju u Hitnu pomoć su glavobolje, problemi s krvnim pritiskom, razdražljivost, bolovi u mišićima i kostima, vrtoglavice, zatim problemi sa stomakom u smislu bolova u stomaku, proljeva, mučnina sa povraćanjem – pojasnila je Gavranović.
Naglasila je kako i ekipe hitne pomoći koje rade na terenu također imaju povećan broj intervencija na javnim mjestima.
Gavranović je napomenula da je upravo prevencija najvažnija koje se građani trebaju pridržavati kada su u pitanju visoke temperature.
"Ovako visoke temperature jako teško podnose hronični pacijent, ali i starija populacija. Preporuka za sve je ne izlaziti u periodu dana kada je temperatura najveća, hidririrati se, nositi adekvatnu odjeću, nositi šešire i pokriti dijelove tijela, prehranu prilagoditi ovom periodu, jesti laganu hranu i što više voća, povrća", kazala je za Fenu Gavranović.
Napomenula je da hronični pacijenti svoje aktivnosti trebaju da svedu na minimum, da redovno uzimaju terapiju i da se u slučaju pogoršanja njihovog osnovog oboljenja obavezno jave svom nadležnom porodičnom ljekaru.
Gavranović je istakla kako će ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS i ove godine biti angažirane na svim mjestima gdje će se održavati projekcije filmova tokom trajanja Sarajevo Film Festivala.
Dodala je da Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS već godinama ima zadovoljavajuću saradnju s organizatorom SFF-a.

9
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ